LibreOffice ve Microsoft ofis yazılımları hakkında araştırma yapınız ve kullanımlarındaki avantaj ve dezavantajlar hakkında düşüncelerinizi yazınız.

 LibreOffice nedir?

LibreOffice,, güçlü ve temiz görsel tasarıma sahip olan ofis yazılımıdır. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen LibreOffice içerisinde tüm ofis yazılımlarını barındırmakta ve kullanıcıların hem ücretsiz hem de özgür şekilde en iyi ofis deneyimi yaşamasını hedeflemektedir. OpenOffice.org'un bir uzantısı olarak geliştirilen LibreOffice ilk defa 2010 yılında beta olarak yayınlanmış ve 2011 yılında asıl sürümüyle kullanıma sunulmuştur. Son yayınlanan kullanım raporlarına göre LibreOffice' i tüm dünya çapında Windows ve Mac bilgisayar içerisinde kullanan 10 milyon kullanıcı ve Linux üzerinde kullanan 15 milyon Linux kullanıcısı bulunmaktadır.

LibreOffice kullanımı

LibreOffice, Microsoft Office'i kullanan herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek bir ofis yazılımı setidir. İçerisinde çeşitli yazılımları barındıran LibreOffice ile OpenOffice biçiminde dosyaları kaydederken ayrıca Microsoft Office uzantılarında da kaydetme şansına sahipsinizdir. Böylece oluşturduğunuz dosyalar hem MS Office hem de diğer ofis yazılımları içerisinde bozulma olmaksızın veya format dönüştürme işlemiyle uğraşılmaya gerek kalmaksızın görüntülenebilir olmaktadır. LibreOffice içerisindeki yazılımları şu şekilde sıralayabiliriz;

Writer: Yazı tabanlı tüm dokümanları meydana getirebileceğiniz bir kelime işlemcisi ve metin düzenleyicisidir. Writer ile MS Office içerisinde yer alan World ile yapabileceğiniz her şeyi eksiksiz halledebilirsiniz.

Calc: Calc, MS Office'in Excel'ine denk düşen ve hem tasarım hem de işlev olarak benzerlik gösteren ofis yazılımı üyesidir. Calc ile sütunlar oluşturabilir ve bir Excel dosyasında yaptığınız tüm raporlamaları yapabilirsiniz.

Impress: Impress, kolayca ve çok kısa süre içerisinde sunumlar hazırlamanıza yardımcı olan yazılımdır. MS Office' deki Power Point ile benzerlik gösteren bu yazılım ile sunumlarınızı hazırlamak sandığınızdan çok daha kolaydır.

Draw: Draw, özellikle çizim bazlı çalışmalar gerçekleştirmeniz için özgürce bir ortam olarak sunulmuş LibreOffice yazılımıdır. Tüm çizim ve karalama işlemlerinizi Draw ile yapabilirsiniz.

Math: Bilgisayarınızda matematik işlemlerini kolayca yapabilmeniz ve matematik işlemlerinden sunumlar hazırlayabilmeniz için geliştirilmiş olan LibreOffice yazılımıdır.

Base: Veri tabanı oluşturma ve yönetimi için hazırlanmış olan LibreOffice yazılımıdır.

Charts: Bilgisayarınızla kolayca çizelge tabloları oluşturmanız için oluşturulmuş bir LibreOffice yazılımıdır. Charts sayesinde grafik yazılımlarıyla hiç uğraşmanıza gerek kalmaksızın birbirinden renkli ve detaylı çizelgeleri dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.

Microsoft Office nedir?

Microsoft, resmi olarak 4 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur. İlk başta sadece bir bilgisayar firması olarak yayın hayatına başlayan Microsoft kısa süre içerisinde büyük bir bilişim firmasına dönüşmüş ve dünyanın en değerli şirketlerinden biri halini almıştır. Bugün dahi hala Microsoft hem donanım, hem de yazılım alanında yenilikçi ürünleriyle tüketicilerine hizmet sunmaktadır.

Microsoft anlamı

Microsoft kelime anlamıyla iki farklı kelimenin tek bir kelime haline getirilmesiyle meydana gelmiş  bir isimdir. Micro, aşırı küçük ve ufak demekken soft ise yumuşak anlamına gelmektedir. Microsoft'un özellikle bir yazılım firması olmasında da bu isimle birlikte çıkış yapmış olmasının etkisi büyüktür.

Microsoft hesabı

Zaman geçtikçe tüm dev şirketler müşterilerini daha iyi tanımak ve onları hesap bolluğundan kurtarmak için farklı adımlar attı. Microsoft hesabı da bu adımlardan biridir. Sahip olacağınız bir Microsoft Hesabı sayesinde hem işletim sistemi, hem mail, hem depolama servisi olan OneDrive hem de uygulama mağazası gibi yerlerin tümünde yalnızca tek bir hesap kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Microsoft hesabıyla Microsoft'un tüm üyelik isteyen hizmetlerini böylece tek hesap üzerinden kullanabilecek ve hesaplar arasındaki senkronizasyonu çok daha kolay şekilde sağlayabileceksiniz. Microsoft hesabı tamamen ücretsizdir ve herkes kendine bir Microsoft hesabı edinebilir. 

LibreOffice ve Microsoft Office avantaj ve dezavantajları?

LibreOffice avantajları; 

Lisans bedeli olmadığı için kullanıcılar bu yazılımı ücretsiz olarak kullanabilir ve özgürce dağıtabilir. Açık kaynak kodlu bir yazılım olduğu için üzerinde istenilen değişiklikler, kopyalamalar ve dağıtımlar yapma imkanı sağlar. Çoklu dil desteği, heceleme ve eş anlamlılar sözlüğü sağlamaktadır. Çok platformlu olarak farklı işletim sistemleri ile de çalışabilir. Dosya uyumluluğu sayesinde eklenti yardımı ile PDF dosyaları üzerinde değişiklik yapma imkanı tanır. LibreOffice de yer alan bileşenler birbirleri ile uyum içinde çalışabilir ve her bileşen için farklı bir ayar kullanılabilir. Üretici kısıtlaması yoktur ve yazılımın açık kodlu olması size yazılım üzerinde söz hakkı tanır.

LibreOffice dezavantajları;

Microsoft ve Excel kadar çok gelişmemiştir. Microsoft ve Excel' in gelişmiş programları çalışmayabilir. Program yüklenirken sorun oluşabiliyor ve yavaş çalışıyor. Aranılan işlevler kolay bulunmayabilir ve arayüzü MS Office kadar modern değildir.

Microsoft Office avantajları;

Kolay bir şekilde kurulabilir, ayarlanabilir ve kısa süre içinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Sürekli güncellenerek kullanıcıya en iyi arayüzü sunar. İstediğiniz yerde istediğiniz zaman istediğiniz cihazlarla kullanabilirsiniz. Virüse ve zararlı e-postalara karşı güçlü bir güvenlik sistemi vardır. Bulut entegrasyonu sayesinde kaydettiğimiz dosyadaki veriler hard diskteki depolamadan daha güvenlidir. PDF dosyaları yeni ofis programı kullanılarak üzerinde istenilen değişiklik yapılabilir. Okuma modu ile kullanıcılara belgeleri okumalarında kolay okunur bir ortam için izin verir.

Microsoft Office dezavantajları?

Microsoft Office programları kapalı kaynak kod olduğu için her kullanıcı tarafından geliştirilemiyor. Ücretli bir yazılımdır ancak çok kişi tarafından tercih ediliyor. Fazla tercih edilmesinden dolayı çok fazla saldırıya maruz kalmasına, bu saldırılar da kişinin ekstra bir güvenlik yazılımına ücret ödemesine neden olur. Bir de metin okuma modu kullanılarak belge okunduğu esnada metin üzerinde değişiklik yapılamıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim teknolojileri ve bilgi- işlemsel düşünme nedir?

Açık kaynak kod, kapalı kaynak kod ve özgür yazılım hakkında araştırma yapınız ve ülke güvenliği, maliyeti, etik gibi konularda fikirlerinizi yazınız.

Özgür Yazılım Nedir?