Açık kaynak kod, kapalı kaynak kod ve özgür yazılım hakkında araştırma yapınız ve ülke güvenliği, maliyeti, etik gibi konularda fikirlerinizi yazınız.

 Açık kaynak kod nedir?

Açık kaynak, bir bilgisayar yazılımının makine diline dönüştürülüp kullanımından önceki, programcılar tarafından okunur, anlaşılır, yeni amaçlara uygun değiştirilebilir hâlinin gizli tutulmayıp açık, yani okunabilir hâlde kamuyla paylaşılıyor olmasına verilen isimdir.

Açık kaynak kodlu yazılımın avantajları nelerdir?

✔Açık kaynak kodlu yazılımlar, programcı topluluğunun gelişimini sağlar. Bu sayede eğitime, yaratıcılığa ve ilham almaya yardımcı olur.

✔Açık kaynak kodlu yazılımlarda örneğin bir açık bulunduğunda, onunla ilgilenen çok daha fazla kişi olduğundan çok daha çabuk kapatılabilir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda ise uzun bir süre beklemeniz gerekebilir.

✔Yazılımların farklı çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Örneğin Mozilla Firefox, Chromium ve Linux'dan türeyen birçok yazılım var.

✔Yazılım geliştiricisinin PC'nizde şüpheli işler çevirmediğinden emin olmanızı sağlar. Kaynak kodu kapalı bir yazılımın yaptığını iddia ettiği şeyleri gerçekten güvenilir yoldan yaptığını anlamanın çok fazla yolu olmayabilir.

Açık kaynak kodlu yazılımın dezavantajları nelerdir?

✔Çok kapsamlı testlerden geçmemiş olması her an bir güvenlik oluşma ihtimali vardır.

✔Henüz tüm ihtiyaçlara tam olarak cevap verememesi bir çok kullanıcının bu tarz işletim sistemlerine güvenini azaltmıştır.

Kapalı kaynak kod nedir?

Kapalı kaynakkaynak kodu açıklanmamış bilgisayar programları için kullanılan genel bir tabirdir. Bilgisayar yazılımlarını oluştururken kullanılan kod bütününe kaynak kodu denir. Genellikle bu kod, programın içinde gizlenmiş durumdadır. Programcılar eğer bu kodu paylaşmak istemezlerse kodu saklarlar.

Kapalı kaynak kodlu yazılımın avantajları nelerdir?

✔Grafik kullanan uygulamaların daha performanslı çalışmasını sağlar.

✔Bilgisayarımızın daha hızlı çalışmasını ve uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlar.

Kapalı kaynak kodlu yazılımın dezavantajları nelerdir?

✔Kodları kapalı olduğu için gelişime izin verilmiyor. Kullanıcın gelişimi izin verildiği ölçüde mümkündür. Yani tüketici hep tüketici olarak kalıyor. Üretici  olmasına izin verilmiyor.

✔Ücretlidir.

✔Sistem çalışırken arka planda kullanıcıdan gizli işlemler gerçekleşebilir.

Özgür yazılım nedir?

Özgür yazılım, kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, sahipli yazılımdır. Özgür yazılım ile kastedilen özgürlük, yazılımın kullanım hakları ile ilgilidir, ekonomik boyutu ile değil.

Bir program, eğer kullanıcıları dört temel özgürlüğe sahipse bir özgür yazılımdır:

  • Herhangi bir amaç için, istediğiniz şekilde yazılımı çalıştırma özgürlüğü (0 numaralı özgürlük).
  • Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını öğrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü (1 numaralı özgürlük). Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için ön koşuldur.
  • Kopyaları dağıtma özgürlüğü, böylece başkalarına yardım edebilirsiniz (2 numaralı özgürlük).
  • Değiştirilmiş sürümlerinizin kopyalarını dağıtma özgürlüğü (3 numaralı özgürlük). Böylece değişikliklerinizden yararlanması için tüm topluma bir şans vermiş olursunuz. Kaynak koduna erişmek, bunun için bir ön koşuldur.

Açık kaynak kod, Kapalı kaynak kod ve Özgür yazılımın ülke güvenliği, maliyeti ve etik hakkındaki düşüncelerim:

Ülkemizde henüz yeni kullanılmaya başlanan açık kaynak kodlu yazılımlar ücretsiz olması ülkemizin ekonomisi açısından dışa bağımlılık oranını azaltır. Ayrıca açık kaynak kodlu ve özgür yazılımlar kullanıcılara geliştirme olanağı sunduğu için güvenlik ve teknolojinin gelişimi açısından önemlidir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlar ise ücretli olması ve milli bir yazılım olmadığından dolayı dışa bağımlılık oranını arttırır. Bu da ülke ekonomisine katkı sağlamaz. Buna rağmen ücretli olan yazılımları yasadışı yollarla edinip kullanmak etik bir davranış değildir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlar üzerinde sadece geliştiriciler tarafından düzenleme yapıldığı için ülkemizi teknolojik açıdan gelişmesine fayda sağlamayabilir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlar yerli olmadığı için devletler arası herhangi bir siyasi veya siber saldırıda ülkemizdeki kullanıcıların bilgileri riske girer. Özgür yazılımların ücretsiz ve geliştirilebilir olması bağımsız ekonomi ve gelişen teknolojiler açısından önemlidir. Ülkemizde hala gelişmekte olan açık kaynak kodlu yazılım Pardus işletim sistemini kullanmak ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlar. Ayrıca milli bir işletim sistemi olması ülke güvenliğini korur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim teknolojileri ve bilgi- işlemsel düşünme nedir?

Özgür Yazılım Nedir?