Ofis Yazılımı

 LibreOffice Nedir?

    LibreOffice, güçlü ve temiz görsel tasarıma sahip olan ofis yazılımıdır. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen LibreOffice içerisinde tüm ofis yazılımlarını barındırmakta ve kullanıcıların hem ücretsiz hem de özgür şekilde en iyi ofis deneyimi yaşamasını hedeflemektedir. OpenOffice.org'un bir uzantısı olarak geliştirilen LibreOffice ilk defa 2010 yılında beta olarak yayınlanmış ve 2011 yılında asıl sürümüyle kullanıma sunulmuştur. Son yayınlanan kullanım raporlarına göre LibreOffice'i tüm dünya çapında Windows ve Mac bilgisayar içerisinde kullanan 10 milyon kullanıcı ve Linux üzerinde kullanan 15 milyon Linux kullanıcısı bulunmaktadır.

LibreOffice

LibreOffice Kullanımı

   LibreOffice, Microsoft Office'i kullanan herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek bir ofis yazılımı setidir. İçerisinde çeşitli yazılımları barındıran LibreOffice ile OpenOffice biçiminde dosyaları kaydederken ayrıca Microsoft Office uzantılarında da kaydetme şansına sahipsinizdir. Böylece oluşturduğunuz dosyalar hem MS Office hem de diğer ofis yazılımları içerisinde bozulma olmaksızın veya format dönüştürme işlemiyle uğraşılmaya gerek kalmaksızın görüntülenebilir olmaktadır.

LibreOffice içerisindeki yazılımları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Writer: Yazı tabanlı tüm dokümanları meydana getirebileceğiniz bir kelime işlemcisi ve metin düzenleyicisidir. Writer ile MS Office içerisinde yer alan World ile yapabileceğiniz her şeyi eksiksiz halledebilirsiniz.
  • Calc: Calc, MS Office'in Excel'ine denk düşen ve hem tasarım hem de işlev olarak benzerlik gösteren ofis yazılımı üyesidir. Calc ile sütunlar oluşturabilir ve bir Excel dosyasında yaptığınız tüm raporlamaları yapabilirsiniz.
  • Impress: Impress, kolayca ve çok kısa süre içerisinde sunumlar hazırlamanıza yardımcı olan yazılımdır. MS Office' deki Power Point ile benzerlik gösteren bu yazılım ile sunumlarınızı hazırlamak sandığınızdan çok daha kolaydır.
  • Draw: Draw, özellikle çizim bazlı çalışmalar gerçekleştirmeniz için özgürce bir ortam olarak sunulmuş LibreOffice yazılımıdır. Tüm çizim ve karalama işlemlerinizi Draw ile yapabilirsiniz.
  • Math: Bilgisayarınızda matematik işlemlerini kolayca yapabilmeniz ve matematik işlemlerinden sunumlar hazırlayabilmeniz için geliştirilmiş olan LibreOffice yazılımıdır.
  • Base: Veri tabanı oluşturma ve yönetimi için hazırlanmış olan LibreOffice yazılımıdır.
  • Charts: Bilgisayarınızla kolayca çizelge tabloları oluşturmanız için oluşturulmuş bir LibreOffice yazılımıdır. Charts sayesinde grafik yazılımlarıyla hiç uğraşmanıza gerek kalmaksızın birbirinden renkli ve detaylı çizelgeleri dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.

LibreOffice İndir

   LibreOffice'i şuan için Windows, Mac OS X ve Linux dağıtımlarından herhangi biri içerisinde indirip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Düşük boyutu ve sayısız avantajının yanı sıra bilgisayarında korsan ofis yazılımı kullanmak istemeyen kullanıcılar için LibreOffice en iyi çözümlerden biridir.

Ülke olarak kapalı kaynak kod, açık kaynak kod ve özgür yazılım ofis programlarından hangisini kullanmalıyız?

   Bilgi Teknolojilerindeki değişim ve gelişimler beraberinde kamu sektörünün hizmet sunumunda da önemli değişimlere neden olmaktadır. İlk zamanlarda yüksek fiyatlarda olan bilgisayar donanımlarının zamanla gelişip ucuzlaması ve buna bağlı olarak bilgisayar kullanımının yaygınlaşmaya başlaması ve de gelişen teknoloji programlama dillerinin ortaya çıkması ile yazılımlar önem kazanmıştır. Bu noktada yazılımları üreten şirketlerin sayısı artamaya ve her geçen gün daha yeni yazılımlar çıkartarak ve çıkarttıkları yazılımları değişik lisanslarla koruma altına alarak lisans bedellerinden yüksek kârlar elde etmeye başlamıştır. Bu şirketlerin genelde gelişmiş ülkelerde bulunması ise gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler için bir kaynak transferini zorunlu hale getirmiştir. Yazılımların lisanslar ile korumaya alınmış olarak ve yüksek fiyatlarla ve kapalı kaynak kodlarla kullanıcılara sunulmasının yarattığı sıkıntılara karşın “Özgür Yazılım” ya da açık kaynak kodlu yazılım kavramı gelişmiştir. Yüksek lisans bedelleri ödenen yazılımlar yerine şeffaf, paylaşılabilir, değiştirebilir özgür yazılımların başta güvenlik olmak üzere tüm kamu kurumlarında uygulanmasının bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır.

Türkiye' de bir üniversiteye ofis yazılımı geliştirme sorumluluğu verilse nasıl olur?

Ülke ve birey açısından olumlu gelişmeler yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü verilen görev daha önce yapılmamış bir şey olduğundan dolayı öğrenci ve yöneticilerde sorumluluk yükü artacak. Bu deneyim ile kendilerini geliştirme imkanı bulacaklar ayrıca önemli bir görevi başarma isteği öğrencilerde teknoloji merakını arttırır. Proje olumlu ilerler ve geliştirilen ofis programı ülkeye kazandırılırsa ekonomik ve teknolojik özgürlük açısından birçok şirket ve devlet birimlerinin yükü hafifleyecek, dışa bağımlılık azalacak. Böyle bir uygulamanın gerçekleştirilip yerli ürünlerin çoğalacağı umuduyla..



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim teknolojileri ve bilgi- işlemsel düşünme nedir?

Açık kaynak kod, kapalı kaynak kod ve özgür yazılım hakkında araştırma yapınız ve ülke güvenliği, maliyeti, etik gibi konularda fikirlerinizi yazınız.

Özgür Yazılım Nedir?